Ihanaa Naistenpäivää, löydä rohkeasti oma voimasi!


 

Naistenpäivä – mikä ihana etuoikeus saada ihan ikioma nimetty päivä meille naisille. On ilo saada kukkasia, suklaata tai muuta pientä hemmottelua. Mutta on ilo myös miettiä, miten erityislaatuisia me naiset olemme. Jos miehen ihailussa korostuu fyysisyys, naisen kohdalla merkitsee henkisyys. Nainen on tulivuori, jossa on voimaa, uljautta ja arvaamattomuutta. Siinä on myös tulivuoren kaltaista kauneutta, herkkyyttä, energiaa ja alkukantaista loputonta liikettä.

Aloin pohtia, mitä kaikkea meissä naisissa arvostan. Parhaiten voin hahmottaa sitä esimerkkinaisten kautta. He edustavat niitä arvoja, joita pidän tärkeinä. He eivät ole täydellisiä, kuten ei meistä kukaan. Mutta heillä on ominaisuuksia, joista voi ottaa oppia.

Ketä he sitten ovat?

 

Vahvat esikuvani

Mainitsen esimerkkeinä Minna Canthin, Iris Apfelin, Aira Samulinin, Madonnan, Jenni Haukion ja Marilynin. He ovat kaikki kovin erilaisia, mutta siinä juuri on heidän vahvuutensa. He ovat uskaltaneet olla sitä mitä ovat, he ovat uskaltaneet tulla sellaisiksi kuin ovat halunneet.

Jo 1800-luvulla elänyt Minna Canth oli kirjailija, ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja ja kansainvälisestikin valveutunut yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli myös liikenainen ja seitsemän lapsen yksinhuoltaja. Yksi hänen kuolemattomista lauseistaan on ”kaikkea muuta, kunhan ei nukkuvaa, puolikuollutta elämää”. Lisäksi hän sanoi ”Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!"

 

Tunnetut ikonit

Menetimme perjantaina yhden maailman valovoimaisimmista muoti-ikoneista eli Iris Apfelin. Hän nukkui pois kodissaan Floridassa 102 vuoden ikäisenä.

Apfel oli helppo tunnistaa sirosta varresta, omaleimaisista asuista ja ylisuurista silmälasikehyksistä. Hän käytti luovuuttaan ja teki töitä viimeiseen asti. Hän on sanonut ”eläkkeelle jääminen on pahempaa kuin kuolema. Miksi jäädä eläkkeelle pelaamaan golfia, kun voi juoda viiniä, nauttia herkullista ruokaa ja pelata korttia”. Hän uskalsi olla persoonallinen oma itsensä.

Karjalasta lähtenyt köyhä tyttö Aira Samulin teki itselleen merkityksellisen maailman tanssista. Vielä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa hän opetti live-yleisölle macarena-mooveja suorassa Tanssi tähtien kanssa -lähetyksessä mainostauolla. Hän eli täysillä loppuun asti.

 

Madonnasta Jenni Haukioon

Madonna, 65, ei istu mihinkään musiikkimaailman muottiin. Hän on tanssija ja musiikin paha tyttö, joka kyseenalaistaa yhteiskunnan konservatiivisia arvoja.

Versacenkin keulakuvana ollut Madonna pistää itsensä likoon herätelläkseen muita naisia. Hän tekee sen olemuksellaan, käytöksellään ja musiikillaan. Hän ”vähät välittää” toisista, mutta rakastaa muun muassa lapsiaan yli kaiken.

Marilynin kohtalo ei ollut kaunein mahdollinen, mutta elinaikanaan hän uhmasi normiarvoja tuomalla avoimesti esiin seksuaalisuutensa ja pelasi röyhkeästi ulkonäöllään. Hän oli presidentillinen rakastaja, koska hän voi.

Jenni Haukio on hillitty ja maltillinen, mutta ei nössö. Hän ei jäänyt puolisonsa presidentti Niinistön varjoon. Hän eli omaa elämäänsä itsenäisesti puolisonsa rinnalla, opiskeli ja väitteli tohtoriksi. Hänen pehmeät arvonsa tulivat esiin runouden ja muun kulttuurin tekijänä ja tukijana. Hänen käytöstään värittää lämmin huumori.

 

Mitä tarkoittaa ”olla oma itsensä”?

Se tarkoittaa, että on uskollinen omille arvoilleen, unelmilleen ja tunteilleen, vaikka ympäröivä maailma asettaisi odotuksia tai rajoituksia. Se on myös itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on, kaikkine virheineen ja omalatuisine piirteineen. Voima piilee nimenomaan ainutlaatuisuudessa. Siitä syntyy mahdollisuus muuttaa maailmaa ja tehdä siitä hitusen parempi paikka päivä kerrallaan.

Henkisesti vahvoja naisia tutkinut psykoterapeutti Amy Morin on koonnut piirteitä, jotka ovat yhteisiä vahvoille naisille.

Niitä ovat muun muassa se, että vahva nainen ei vertaa itseään muihin eikä tähtää täydellisyyteen. Jos olet niitä, joita harmittaa toisen tekemä kauniskuvainen instagram-päivitys , keskity siihen, mikä sinussa on hyvää. Täydellisyyteen pyrkiminen nostaa turhaan stressitasoja.

 

Morinin vahva nainen

Amy Morinin vahva nainen ei näe haavoittuvuuttaan heikkoutena. Kenelläkään ei aina ole hallinnassa aivan kaikki. Vahva nainen ei anna itsekritiikin sensuroida elämää liikaa. Hän ei myöskään märehdi pieleen menneitä asioita vaan pyrkii seuraavalla kerralla parempaan.

Vahva nainen ei pelkää haasteita, vahva ei pelkää rikkoa sääntöjä, jos teot eivät riko lakia tai toista ihmistä.

Vahva nainen ei koskaan hauku muita, sillä menestyvät näkevät oman arvonsa, eivät muiden virheitä. Pahinta on, jos esimerkiksi yrittäjänä moitit asiakkaitasi.

Vahva nainen ei anna muiden rajoittaa itsensä toteuttamista vaan jatkaa sinnikkäästi eteenpäin. Vahva nainen ei myöskään syytä itseä kaikesta. Vahva ei vaikene, ei epäröi uudistua eikä pelkää tarttua menestykseen ja olla siitä iloinen. Kun sinua kehutaan, kiitä kauniisti ja arvosta itseäsi.

Tutkaile nuo edellä mainitut Morinin ohjeet omalla kohdallasi. Jos löydät parantamisen varaa, tee se. Ole ylpeästi nainen, mutta älä koskaan kävele toisen yli. Se on merkki heikkoudesta.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit