Rakastan sinua ja osoitan sen, ystäväni!


Onko ihanampaa päivää kuin se, jolloin voi helliä rakkaintaan tai parhaita ystäviään. Se on ystävänpäivä 14. helmikuuta! 

On siis aika hemmotella läheisiään lähettämällä viestejä, kortteja, kukkasia, suklaarasioita tai samppanjaa. Lahja voi olla juuri niin ihana, kuin lahjoittaja keksii antaa.

Tiesitkö ystävänpäivän historiasta, entä siitä, miten muualla maailmalla päivää juhlitaan? Tässä kerron sinulle tärkeimmät. Lue loppuun, sillä siellä on sinulle yllätys minulta!

 


Italian irstaat juhlat

Ystävänpäivän juuret ovat Italiassa ja muinaisen Rooman perinteessä nimeltä lupercalia, joka oli pakanallinen juhla. Päivä omistettiin Pyhälle Valentinukselle vuonna 350 jKr., ja nykyäänkin se on myös Valentinin nimipäivä. 

Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuvat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat jumalille vuohia ja koiria. Kerrotaan, että miehet myös riisuutuivat ilkosilleen, juoksentelivat ympäriinsä ja piiskasivat vuohennahkasuikaleilla hellästi ja leikillään nuoria neitoja, jotta näistä tulisi mahdollisimman hedelmällisiä. 

Sittemmin lupercalia suli osaksi kristinuskon perinteitä, jolloin alettiin muistella Pyhää Valentinusta. Hän oli kuriton pyhimys, joka toimitti lainvastaisia avioliittoja keisari Claudius II:n aikana. Tekojensa vuoksi Pyhä Valentinus teloitettiin helmikuun 14. päivänä, ja nykyisin rakastavaiset ympäri maailman juhlistavat ystävänpäivää tuona samaisena päivänä.

 

Lontoossa illalliselle

Britanniassa etenkin pariskunnat osoittavat hellyyttään mitä suurimmassa määrin. Rakastavaiset lahjoittavat toisilleen kukkia, suklaita ja koruja. Ystävänpäivän iltana nautitaan hieno illallinen kaupungilla taikka kynttilöin valaistussa kodissa.

Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä julistettiin Englannissa vuonna 1537. Etelä-Euroopassa arvellaan, että linnut valitsevat itselleen parin juuri Valentinuksen päivänä. 

 

Amerikkalaista ylellisyyttä

1800-luvun alussa Valentinuksen perinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Amerikkalaiset osaavat juhlia varsinkin silloin, kun on aika osoittaa kiintymystä. Lahjoihin ja kukkiin kulutetaan siellä miljardeja dollareita. Kortteja vaihdetaan tiuhaan jopa koulukavereiden kesken. Niihin on kirjoitettu suloisia viestejä, joissa kerrotaan ystävyydestä, arvostuksesta ja rakkaudesta.

Amerikkalaisten makeislahjojen käärepapereissa voi lukea ”ikuisesti sinun” tai ”suudelma sinulle”.

Yhdysvalloissa väitetään tytöillä olevan uskomuksia, että ensimmäinen mies, joka kävelee heitä vastaan ystävänpäivänä, on Valentine, eli se heidän oikeansa. Lisäksi uskotaan, että ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta kyseinen tyttö saa. 

Rusettiluistelu on yhä joissakin osissa jenkkejä säilyvä perinne.

 

Orkideoita ja suklaata

Perussa vietetään maanlaajuisia karnevaalijuhlia, mikä tarkoittaa, että suurin osa väestöstä on lomalla ystävänpäivän aikana. Heillä on siis aikaa laatia romanttisia suunnitelmia päivän varalle.

Ruusun sijasta monet lahjoittavat rakkaalleen orkidean, joka on Perusta lähtöisin oleva kukka. Lisäksi vuoden romanttisimpana päivänä vietetään niin monia hääjuhlia, että Perussa on ryhdytty järjestämään useiden pariskuntien massavihkimisiä, jotta kaikki halukkaat ehtivät sanoa “tahdon” juuri ystävänpäivänä.

 

Brasilia juhlii kesällä

Yllättävää kyllä, Brasiliassa ystävänpäivässä ei ole romantiikkaa tarjolla. Eikä lainkaan koko helmikuussa. Siellä muistellaan Pyhää Antonius Padovalaista, puolison löytämisen ja avioliiton suojelupyhimystä, vasta 12. päivänä kesäkuuta.

Yllättävää kyllä, Etelä-Koreassa ja Japanissa ystävänpäivä huomioidaan hemmottelemalla miehiä. Naiset ostavat suklaata puolisoilleen sekä miespuolisille perheenjäsenille ja työtovereille kiintymyksen ja kunnioituksen merkiksi.

Miten sitten naiset? Kuukautta myöhemmin, 15. maaliskuuta vietetään niin sanottua “valkoista päivää”, jolloin miehet lahjoittavat vuorostaan naisille kakkua, makeisia ja kukkasia.

 

Suomalaisetkin juhlivat

Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei pelkästään rakastavaisten juhlapäivä. Ystävänpäivä ei ole yleinen vapaapäivä missään maassa, vaikka se on virallinen juhlapäivä anglikaanisessa kirkkokunnassa ja luterilaisessa kirkossa. 

Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvulta. Kalentereissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996, mutta se merkittiin erehdyksessä kalenteriin ilman virallista päätöstä jo vuosina 1990 ja 1991. Päivä on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen.

Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa. Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit.

 

Sydämellä

Meidänkin kauppamme pursuavat sydämenmuotoisia suklaarasioita tai yksittäismakeisia. Sydämenmuotoisen suklaarasian keksi tiettävästi englantilainen Richard Cadbury vuonna 1868.

Ethän unohda, että ystävänpäivänä voit lähettää kirjeen, kortin tai lahjan taikka kukkasia ihailusi kohteelle myös nimettömänä.

Mekin haluamme muistaa sinua. Ostamalla yhdessä ystäväsi kanssa online värianalyysin ajalla 5.2.-20.2. saatte sen yhteishintaa 98€! Käytä siis upea tarjous hyväksesi ja muista samalla ystävääsi! Jos haluat hemmotella itseäsi niin saat nyt Luksus online analyysin hintaan 79€. Katso lisää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit